18 Aralık 2008 Perşembe

Dunyada e-Devlet uygulamalari

DÜNYADA E-DEVLET UYGULAMALARI


Amerika Birleşik Devletleri:


ABD’de Silikon Vadisi’nin de etkisiyle bilişim dünyasında elde tutulan liderlik, e-devlet uygulamaları alanında da liderliği beraberinde getiriyor. Amerika’nın 1993 yılında başlattığı Access America programı bünyesinde 2001 yılında yayına başlayan www.firstgov.gov adresli portal sayesinde Amerikan vatandaşları kamu hizmetlerini tek portal üzerinden alabiliyor. Portalın ismi, geçtiğimiz yıl içinde www.usa.gov olarak değiştirildi. Portalda federal düzeyin yanısıra eyaletler bazında da pek çok çevrimiçi hizmet veriliyor. Kullanıcılar kendi eyaletlerinde geçerli olan trafik vergileri gibi ödemelerden sürücü lisansı yenilemeye kadar bir çok servisten faydalanabiliyorlar.

ABD’nin e-devlet uygulamaları devletten şirketlere, devletten devlete, devletten vatandaşa ve vatandaştan devlete olmak üzere birçok farklı tarafa hizmet veriyor.


Avrupa:

1999’da Avrupa Konseyi tarafından benimsenen e-Avrupa girişiminin Lizbon’da 2000 yılında toplanan Avrupa Konseyi Zirvesi’nde de desteklenmesiyle birlikte e-devlet modeli geliştirilmeye başlandı. Avrupa’nın dünyadaki en rekabetçi ve dinamik bilgi tabanlı ekonomisi yapma amacıyla ortaya konan hedef sayesinde Avrupa’daki her bireyin, okulun ve şirketin internet’e bağlanabilmesi öngörüldü. 2002’de kabul edilen e-Avrupa Eylem Planı’yla ucuz, güvenli ve hızlı internet, insanlara ve becerilere yatırım, internet kullanımını özendirmek gibi temeller üzerine inşa edilen e-devlet uygulamaları eğitim, sağlık hizmetleri gibi kamu hizmetleriyle birlikte, ticaretin geliştirilmesi ve elektronik iş ortamının sağlanabilmesi amacıyla da geliştirildi. Avrupa Birliğine dahil devletler, e-devlet kapsamında internet üzerinden kamuoyunu bilgilendirme, devlet alımlarında e-ticareti hızlandırma, tamamen elektronik hizmet gibi alt başlıklarda hizmetlerin gelişimini sürdürülüyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder