18 Aralık 2008 Perşembe

e-Devlet nedir ?

e-Devlet nedir ?

2003 yılında Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın talimatıyla başlayan e-devlet projesi kapsamında E-Dönüşüm İcra Kurulu Koordinasyonu’nda kısa, orta ve uzun vadeli yapılan planlar doğrultusunda ortaya çıkarılan e-Devlet Kapısı, toplamda 110 adedi bulan eylem planlarının vatandaşla en çok etkileşim içinde olacak ayağı.

Proje sayesinde vatandaşların devlet daireleri yerine internet ortamında tatil günlerinde ya da gece saatlerinde bile hizmet alabileceğini belirten Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, bilgisayar kullanım oranının yüzde 35’e çıktığı Türkiye’de “e-Devlet Kapısı” ile vatandaşın tek bir kapıdan tüm devlet hizmetlerini alabilmesini amaçladıklarını ifade ediyor.

Yıldırım’ın “Bu git-gel kapısı değil, Bu vatandaşın ayağına geliyor. Bu kapı, vatandaşın elinin altında” sözleriyle ifade ettiği www.turkiye.gov.tr aslında aktif internet kullanıcılarının yabancısı olduğu bir site değil, e-Devlet Kapısı hizmetinden önce Türkiye’nin resmi internet sitesi olma fonksiyonunu gerçekleştiren www.turkiye.gov.tr adresine, bir süredir erişim sağlanamıyor.

40 kişilik bir ekip tarafından hazırlanan e-Devlet Kapısı, yalnızca T.C. kimlik numarası ile kurumlar arası tüm yazışmaların sağlanmasına olanak tanıyacak. 18 Aralık tarihinden itibaren 21 kamu hizmeti sunulacak olan internet sitesi kurumlarla olan iletişimini kriptolu olarak gerçekleştirilecek. Bakan Yıldırım’ın Türkiye’deki en iyi güvenlik sistemine sahip olduğunu belirttiği e-Devlet Kapısı’nın ve site üzerinden hizmet veren kurumların veri tabanları, olumsuz durumlara karşı yedeklenerek pasif olarak da korunacak.

19 milyon Euro maliyetle hazırlanan sistem, başlangıçta 150 bin, 2009 yılı sonu itibariyle de 1 milyon kullanıcıya ulaşmayı hedefliyor. Kullanıcıların PTT şubelerinden alacakları e-Devlet Kapısı şifresi ile birlikte elektronik imza ve mobil elektronik imzalarıyla yararlanabilecekleri servis, vatandaşın memurla cebelleşmesini önleyecek. İlk etapta kullanılabilecek hizmetlerin bazıları ise şu şekilde:

Başbakanlık BİMER’e başvuru ve başvuru sorgulama,
Kara Ulaştırması Genel Müdürlüğü’nden Araç Yetki Belgesi Sorgulama,
Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü’nün uçuş mürettebatı lisans başvuru sorgulama,
TCDD’nin e-bilet uygulaması,
Denizcilik Müsteşarlığının amatör denizci belgesi, kısa mesafe telsiz operatörlüğü başvurusu, yeterlilik belgesi işlemleri,
Türkiye İş Kurumunda iş sorgusu ve başvurusu,
PTT’de kayıtlı gönderi takibi ve PTT şube sorgulama,
Milli Eğitim Bakanlığının diğer kurumlar için hazırladığı sınavlarda yer ve sonuç sorgulama,
İçişleri Bakanlığında evrak durum takibi,
İş-Kur’da işsizlik ödeneği ödeme başvurusu ve meslek kursları sorgulama,
Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü, kimlik paylaşım sistemi ve adres bilgi sistemi,
Sosyal Sigortalar Kurumundan sigortalı hizmet dökümü,
Maliye Bakanlığından devlet memurları e-bordro sorgulama.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder